- Stalingrad -

ADN-ZB/Archiv/ II. Weltkrieg 1939-45 Die Stalingrader Schlacht begann im Juli 1942. In erbitterten, beiderseits verlustreichen Kämpfen wehrte die Rote Armee das weitere Vordringen der faschistischen Truppen ab. Während der sowjetischen Gegenoffensive im November 1942 wurden über 300 000 Mann eingeschlossen. Die Reste dieser Verbände, etwa 91 000 Mann, kapitulierten am 31.3. und 2.2.1943 Rotarmisten bekämpfen vom Dach eines Hauses in Stalingrad den Gegner, Januar 1943

“Noiembrie a venit ca un blestem în Stalingrad. De parcă apropierea iernii și frigul adânc nu ar fi fost suficiente, am fost stupefiați să auzim în acea dimineață că flancul drept apărat de armata a 4-a română a fost învins. Rușii au concentrat trupe masive într-o încercare disperată de a sparge frontul, reușind să rupă flancul apărat cu sumbru de tovarășii noștri de arme români. Am fost înconjurați, am fost înconjurați! țipă stupefiat tovarășii de arme, grimasa de pe fețele lor mă înspăimânta, aș putea anticipa, la fel ca un oracol, momentele care urmau să urmeze.

În acea dimineață a anului 1942 ne-a prins într-o misiune de recunoaștere într-o zonă sinistră de la periferia Stalingradului, împreună cu batalionul meu. Am primit ordine direct de la Gariboldi, am înțeles importanța misiunii și încercăm să o îndeplinim. Chiar a trebuit să aflăm poziția artileriei de apărare antiaeriană din prima linie și să transmitem aceste informații cu acuratețe. Vestea din jur a pus în pericol chiar și de la început misiunea noastră, care s-a transformat rapid într-o încercare de retragere organizată.

Iată-ne, prinși în clădirea care servea pentru partidul bolșevic ca centru de propagandă, regrupându-se și încercând să facă o breșă. Am trimis deja 2 lunetiști pe acoperiș și am baricadat întreaga clădire. Ticăitul telegrafic și transpirația pe operatorul de telegraf ne trimiteau fiori în suflet: – Suport aerian imediat, sprijin aerian, suntem înconjurați, centrăm, intrăm, centru …”

 

 

Scopul strategiei: echipa care va apăra obiectivul va trebui să creeze o breșă în împrejurimile adversarului și va trebui să reușească să părăsească clădirea cu toți membrii săi. Echipa adversă va avea ca obiectiv să păstreze pozițiile și încercuirea. De obicei, această strategie este jucată contra cronometru, echipa câștigătoare este cea care reușește să îndeplinească misiunea în perioada de timp convenită.

Caracter de strategie: activ defensiv strategic7371424-3x2-940x627

Timp anticipat: 1h

Nr. minim de participanti: 10

Peisaj: ruine, clădiri abandonate, zone abandonate

Numărul minim de bile pe persoană: 200